UNESCO

Corso/optocht Varsseveld op UNESCO-lijst

De Nederlandse corso’s zijn in 2022 opgenomen op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. 

Dat is de lijst waarin cultuurgoed en tradities gewaarborgd worden, zodat deze kunnen worden overgedragen aan volgende generaties. 

In 2018 is de Corsokoepel opgericht, een samenwerkingsverband van corso-organisaties, welke zich tot doel heeft gesteld om deze bijschrijving mogelijk te maken. Corso / optocht Varsseveld is hier vanaf het begin nauw bij betrokken en sinds 2019 ook bijgeschreven in de netwerklijst van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN). Met deze plaatsing is Varsseveld één van de 21 corso’s welke deze toekenning gekregen heeft. 

We zijn natuurlijk enorm trots dat de vergadering van Unesco heeft besloten om de corsocultuur op te nemen op de lijst. Bijschrijving op deze lijst is belangrijk, omdat we willen dat de corsocultuur behouden blijft voor volgende generaties. Door de samenwerking met de diverse andere corso’s komen er ook nieuwe ideeën naar voren, welke de kwaliteit van de kunstwerken bij de verschillende bouwgroepen ook weer ten goede komt. Er heeft al veel meer kennisuitwisseling plaats gevonden door de samenwerking tussen de verschillende corso’s en bouwgroepen. 

Optocht tijdens de Varsseveldse Volksfeesten

Donderdag 15 en zaterdag 17 augustus 2024

Corso/optocht Varsseveld op UNESCO-lijst