Dweilorkest de Poggendammers

Historie

In het verleden werd het vogelschieten op de vrijdagochtend muzikaal afwisselend opgeluisterd door Jubal en Concordia. Er werd voornamelijk marsmuziek gespeeld. Omdat er onder het publiek in toenemende mate behoefte ontstond aan meer passende muziek, werd in 1994 als alternatief een dweilorkest van elders aangetrokken door het toenmalige AOV-bestuur.

Op de laatste kermiszaterdag van augustus ‘94 kwam een aantal muzikanten van Jubal en Concordia na de optocht bij elkaar bij Café Rothman. Het was op die dag dat op het terras bij café Rothman het idee ontstond om een eigen dweilorkest samen te stellen speciaal voor AOV gelegenheden rondom de Varsseveldse Volksfeesten. Eric Smees, William Heusinkveld en Gerjo Seesink gingen hiermee aan de slag, ondersteunt door Bennie Berkelder van de Infuustoeters uit Lichtenvoorde. Een groep enthousiaste muzikanten was snel gevonden. De oprichting van de Poggendammers (vernoemd naar een oude bijnaam van Varsseveld) was een feit.

Door de jaren heen is de bezetting regelmatig gewijzigd. Toch is er een vaste kern van muzikanten, die er al 25 jaar bij zijn. Muzikanten die er vanaf het begin in 1995 tot het 25 + 2 jarig jubileum in 2022 bij zijn:

 • William Heusinkveld (trompet)
 • Theo te Brinke (trompet)
 • Bennie Berkelder (trombone)
 • Edwin Klompenhouwer (trombone)
 • Gerjo Seesink (trombone)
 • Erwin Heersink (bariton)
 • Hennie te Riet (bas)
 • Gerhard Klompenhouwer (bas)
 • Eric Smees (slagwerk)
 • Hans Jansen † (slagwerk)


De eerste jaren was Gerjo Seesink de muzikaal leider, later heeft Bennie Berkelder dit overgenomen. De organisatorische leiding is maar liefst 20 jaar in handen geweest van William Heusinkveld, waarna hij dit heeft overgedragen aan Eric Smees. In een eerdere publicatie werd het orkest omschreven als een “unieke muzikale samenwerking”, een mooie omschrijving die precies de lading dekt.

Verder is uniek dat het dweilorkest maar ca. één week per jaar bij elkaar komt. Vroeger werd in het weekend voorafgaand aan de kermis altijd een repetitie gepland. Daar werden dan enkele nieuwe nummers ingestudeerd. Op dinsdagavond voor de kermis gaat het orkest naar een aantal bouwgroepen tijdens het bloemenplakken. Hier worden de laatste puntjes op de spreekwoordelijke “i” gezet. Op vrijdag verzorgt het dweilorkest een optreden bij het vogelschieten. Op zondag verleende het orkest haar bijdrage tijdens het Frühshoppen.

Actualiteit

Op dit moment bestaat de groep uit 23 personen. In het weekend voorafgaand aan de kermis bezoekt de AOV een kleine 100 straten die hun straat versieren. Vaak hebben deze buurten dan ook een buurtfeest. Als blijk van waardering bezoekt de AOV deze buurten en voorziet hen van bier, wijn en ranja. Tijdens de Corona periode mochten er geen Varsseveldse Volksfeesten worden gehouden. Er was toen alleen een lunapark. Maar de buurtfeesten mochten (buiten) wel doorgaan. Toen ontstond het idee om een aantal buurten samen met de POGGENDAMMERS te bezoeken. De buurten vonden dat heel erg leuk. Datzelfde gold voor de POGGENDAMMERS. Vanaf 2020 bezoeken ze dus in dat weekend een 6-7 tal buurten. Omdat de POGGENDAMMERS de buurtfeesten zijn gaan oppakken is er in onderling overleg voor gekozen om op de zondag geen bijdrage meer te leveren aan het Frühshoppen.

Er wordt de POGGENDAMMERS wel eens gevraagd of ze vaker kunnen optreden. Omdat alle muzikanten actief zijn bij verschillende andere orkesten in Varsseveld en daarbuiten is dit organisatorisch niet haalbaar. Dat muziek niet leeftijdgebonden is zien we ook bij de POGGENDAMMERS. Op dit moment is de oudste deelnemer 72 Jaar en de jongste is 15. En maar liefst 3 vader / zoons die samen meespelen, hoe mooi is dat!

In 2020 bestonden de POGGENDAMMERS 25 jaar. Doordat Corona onze samenleving een paar jaar in haar greep hield kon dat op dat moment niet gevierd worden. Na de Corona periode zijn de POGGENDAMMERS in 2022 bij ’t Hofshuus door de AOV in het zonnetje gezet, zijn er waarderende woorden tot hen gesproken en is aan hen een waardebon aangeboden. De AOV hoopt dat de POGGENDAMMERS met de huidige opzet nog jaren door willen gaan.

In onderstaande foto de huidige generatie POGGENDAMMERS, inclusief namen en ‘rugnummers’

 1. Dennie Kwerreveld
 2. Bennie Berkelder
 3. Roel Arentsen
 4. Peggy Goldewijk
 5. Rob Sloetjes
 6. Jurgen Romp
 7. Niek Smees
 8. Eshter van Braak
 9. Eric Smees
 10. Erwin Heerink
 11. Gerjo Seesink
 12. William Heusinkveld
 13. Eddy Geels
 14. Harm Heusinkveld
 15. Sem Hetzel
 16. Edwin Klompenhouwer
 17. Hennie te Riet

Op de foto ontbreken:

 • Michiel Hobelman
 • Sam Berkelder
 • Theo ten Brinke
 • Iris Rouwhorst
 • Mark Jansen
 • Jurgen van de Wardt

Kom Koningsdag vieren in Varsseveld

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.